Lumea de astăzi tinde să aibă o afinitate spre animale de companie de tipul pisicilor și al câinilor. Cu toate acestea, acum peste 5000 de ani, populațiile Egiptului Antic obișnuiau să facă poze și statui pisicilor. Pisica nu era doar un animal de companie în acele vremuri. Acestei specii îi erau atribuite semnificații divine, fiind deseori asociată cu diverse zeități în care credeau popoarele. Deși aceste afirmații sunt destul de cunoscute în zilele noastre, știți care era rasa de pisici dominantă atunci? Deși nu una din cele mai scumpe rase astăzi, Mau Egiptean este una din cele mai vechi rase de pisici. Haideți să aflăm mai multe informații despre această rasă, pentru că o pisică cu așa vechime merită atenția noastră.
Caracteristicile pisicii Mau Egiptean
Prețul unui exemplar al acestei rase variază între 100 și 500 de dolari în zilele noastre. Odată ajunse la maturitate, aceste exemplare pot cântări între 3 și 6 kilograme. Acest lucru înseamnă că ele sunt pisici de talie medie, care se mențin suple și agile pe toată perioada vieții. De fapt, această specie este cunoscută pentru faptul că nu mănâncă mai mult decât au nevoie. Își consumă hrana adecvată pentru pisicile de casă încet și cumpătat, fără să fie conduse de poftă sau de foame.
Acest lucru le ajută să se menținp agile, cu atât mai mult la maturitate, când alte rase tind spre obezitate. Aceste pisici nu dispun de boli specifice rasei, lucru care le face ideale pentru cineva nou în lumea felinelor. O caracteristică interesantă este că această rasă este singura de pisici cu picățele care a fost domesticită. Alte rase de pisici cu picățele au fost create prin înmulțire și încrucișare de rase, dar nu Maul Egiptean.
Originile pisicii Mau Egiptean
Originile acestei rase se află în Egiptul Antic, fiind pisicile descendente ale primelor pisici domesticite de om. Această rasă este prezentă într-o sumedenie de artefacte, de la picturi la statui. În plus, obiceiurile egiptenilor antici în legătură cu această rasă erau de o frumusețe extraordinară. La moartea pisicii, stăpânii își rădeau sprâncenele în semn de doliu. Mai mult decât atât, corpul pisicii era îmbălsămat și dus într-un oraș special destinat acestui scop.
Orașul aparținea zeiței Bastet, o zeiță întruchipată fie cu cap de pisică, fie cu corp de pisică. Orașul este Bubastis, iar toate animalele ale căror corpuri au fost duse acolo intrau în grija zeiței pe lumea cealaltă. Chiar și în zile mai apropiate de ale noastre această pisică este considerată sfântă de către egipteni. Spre exemplu, în perioada postbelică, un demnitar egiptean a oferit în dar prințesei ruse Natalia Trubetkaia trei astfel de pisici.
Comportamentul pisicii Mau Egiptean
Această rasă de pisici este foarte agilă, sprintenă și plină de energie. Ca orice altfel de rasă de pisici, și Maul Egiptean este foarte curioasă. Acest lucru poate fi un impediment pentru cineva care nu dispune de timpul necesar pentru a se ocupa de pisică. Datorită energiei și curiozității sale, un Mau Egiptean va dori să fie mereu în mișcare și va căuta joacă mereu.
Caracterul său independent o face să se atașeze de o singură persoană. Cu alte cuvinte, această pisică este ideală pentru o persoană singură sau un cuplu, și nu pentru o familie cu copii. Nu este genul care să stea mult timp în brațe, ci preferă joaca de-a vânătoarea. Va prinde gâzulițe, se va juca cu jucării și va adora plimbările în ham și activitățile care să îi consume energia. Ideală pentru această rasă ar fi o casă cu grădină, însă poate trăi și la apartament, daca are îndeajuns spațiu. Dacă locuiți într-un spațiu micuț, orientați-vă spre o rasă mai liniștită, pentru a nu face animăluțul să sufere.
Particularitățile rasei Mau Egiptean
Această pisică este foarte ușor de întreținut și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Blana sa este scurtă, deasă și mătăsoasă și și-o poate curăța singură fără probleme. Nu prezintă boli specifice rasei, ceea ce o face ideală pentru începătorii în acest domeniu. În schimb, această pisică va aprecia cu siguranță să fie periată din când în când. Aveți grijă să folosiți o perie cu peri moi, pentru a nu-i zgâria pielea.
Ca la orice altă rasă, după vârsta de 8 ani, este indicat să realizați controale periodice. Medicul veterinar va verifica dinții, articulațiile și urechile, pentru a se asigura că vremea trece frumos peste prietenul vostru blănos.