Cum știm când sunt necesare analizele de sânge la animalele de companie?
De cele mai multe ori, analizele de sânge se realizează atunci când problema animăluțului nu are cauze vizibile. Spre exemplu, dacă un animăluț are probleme cu vederea, testele pe care medicul le va realiza vor fi făcute la cabinet. Cu ajutorul aparaturii necesare, medicul va avea posibilitatea să observe calitatea văzului animăluțului și va putea oferi un diagnistic. În schimb, dacă animăluțul este letargic, fără poftă de mâncare, dar fără cauze aparente, va fi nevoie de analize. Aceste teste de sânge vor fi apoi trimise la un laborator specializat, pentru a fi examinate în amănunt.
Ce facem și ce nu facem înainte de recoltarea analizelor de sânge la animale?
Există unele reguli, la fel ca la oameni, ce trebuie respectate înainte de a ne fi recoltat sânge. Haideți să vedem care sunt acelea, pentru a-i ajuta și noi pe medici să ne ajute.
-
Animalele nu trebuie să mănânce înainte de recoltarea sângelui
După cum bine știți, hrana pentru animale consumată, în urma procesului de digestie, face ca anumiți compuși să ajungă și în sânge. Din acest motiv, este important ca animăluțul să nu mănânce nimic câteva ore sau, după caz, cu o noapte înainte. În acest fel, rezultatele analizelor de sânge nu vor fi modificate din cauza alimentației, iar rezultatul va fi mai exact. Cu un rezultat de o mare acuratețe, și cauza și tratamentul vor fi stabilite mult mai ușor și mai corect. Cu alte cuvinte, și animăluțul vostru va avea șanse mult mai mari de a se face bine rapid.
-
Hidratarea animalului este importantă
Un organism deshidratat va fi ușor de observat și la nivelul sângelui. Din acest motiv, chiar dacă nu hrănim animăluțul câteva ore, este important ca acesta să bea apă. Hidratarea corectă ajută la obținerea rezultatelor cu o acuratețe mai mare, așa că aveți grijă să îi dați suficientă apă patrupedului.
-
Menționați medicului orice tratament avut de animal recent
Ultima regulă este ca, dacă animăluțul a avut parte de orice fel de tratament recent, medicul să fie informat. La fel ca alimentele, chimicalele din tratamente ajung și ele în sânge. În acest mod, s-ar putea ca pH-ul animăluțului să fie mai mare, ori să se poată observa prezența unor substanțe invazive. Pentru a elimina riscul de diagnostic greșit, este de datoria voastră să anunțați medicul veterinar despre tratamentele urmate de animal. Chiar și cea mai mică pastiluță deparazitantă ori pipetă oferită animăluțului în ultimele zile trebuie menționată.
Ce se întâmplă cu proba de sânge a animalului după ce a fost recoltată?
În primul rând, sângele va fi recoltat într-un recipient sigilat. Fie că vorbim despre o pungă, un borcănel special sau o eprubetă, acest recipient va fi sigilat întotdeauna. Acest recipient va fi întotdeauna însoțit de o etichetă sau chiar un mini dosar cu informațiile pacientului. Tipul de informații necesare este reprezentat de specie, rasă, sex, vârsta animalului și semnele de boală pe care le prezintă.
De asemenea, ar putea fi necesare informații legate de tratamentele anterioare, însă medicul vă va cere tot istoricul în prealabil. Acest recipient va fi apoi depozitat într-un alt recipient, cu rol protector. Protecția pe care o oferă cel de-al doilea recipient are două roluri. În primul rând, în cazul unui șoc, primul recipient nu va avea de suferit, deci nu se va pierde mostra. În al doilea rând, al doilea recipient conține un strat absorbant.
În cazul în care pătrunde umiditate în al doilea recipient, acesta o va absorbi. În acest fel, recipientul principal va fi ferit de modificări la nivelul mostrei de sânge. Al doilea recipient va fi depozitat în cutia de transport. Pe acestă cutie vor fi lipite etichetele de transport și tot necesarul pentru ca mostra să ajungă la laboratorul destinat.