Tot ce trebuie să știi despre iarba mâței

Tot ce trebuie să știi despre iarba mâței
Iarba mâței este cunoscută pentru proprietățile sale de calmare pe care le oferă pisicilor. Cu toate acestea, nu foarte mulți posesori de pisici cunosc exact ce este această plantă, de ce calmează pisicile și de ce deși unele pisici sunt atrase de miros, iar altele nu sunt. Haideți să aflăm din acest articol cum se folosește, care sunt efectele pozitive asupra animalelor, care sunt efectele negative și care sunt cele mai indicate jucării cu iarba mâței de folosit pentru pisicile voastre de apartament.
 

Ce este iarba mâței?



Iarba mâței este o plantă care atrage pisicile ajunse la maturitate sexuală, însă reacția acestora la plantă variază în funcție de factorii genetici care le definesc, cum ar fi hormonii, castrarea și mulți alții. Cu toate acestea, se pare că în ciuda faptului că această plantă ar trebui să atragă toate pisicile ajunse la maturitate sexuală, doar aproximativ 50% dintre acestea sunt atrase puternic de această plantă. În urma unor studii realizate de specialiști, se pare că și felinele mari, cum ar fi leii, tigrii sau pumele, sunt atrase de mirosul acestei plante, nu doar pisicile.


ce le face iarba matei pisicilor

 

Ce efecte are iarba mâței asupra pisicilor mele?



Efectele acestei plante asupra pisicilor voastre depind de la un exemplar la altul, în funcție de factorii genetici de care dispune fiecare în parte. Unele pisici se relaxează la simțirea acestui miros, calmându-se în situații stresante, pe când alte pisici devin mai active și mai jucăușe. Unii posesori de pisici oferă iarba mâței felinelor lor atunci când le transportă la veterinar, pentru a nu fi prea stresate. Alții oferă iarba mâței pisicilor leneșe, pentru a le determina să se joace mai mult, activitatea fizică ajutându-le să piardă în greutate. Ca la orice alt tip de stimulent exterior, depinde foarte mult de felina care îl ia, exact așa cum funcționează și la oameni.

 


Există efecte negative pe care le poate avea iarba mâței asupra pisicilor mele?



Specialiștii nu au găsit până acum niciun efect negativ al ierbii mâței asupra pisicilor. Cu toate acestea, este recomandat să oferim această plantă doar pisicilor sănătoase. Atât timp cât nu știm ce efect va avea asupra felinei în cauză, s-ar putea ca aceasta să îi facă mai mult rău.
Dacă pisica voastră are o reacție de agițație la mirosul acestei plante, dar prezintă o rană pe corp care nu îi permite să se agite, aceasta s-ar putea răni chiar și mai mult. Sfatul specialistului este, prin urmare, cel menționat mai sus: oferiți iarba mâței doar pisicilor sănătoase.


efecte iarba matei

 

Cât de des îi pot da iarba mâței pisicii mele?



În teorie, pentru că nu există niciun efect negativ cunoscut la această plantă asupra felinei voastre, ați putea să i-o oferiți după bunul plac. Cu toate acestea, orice exces este dăunător organismului, atât la oameni cât și la animale, motiv pentru care ideal este să nu supraexpuneți pisicile la iarba mâței, pentru a nu cauza probleme de funcționalitate ori de sănătate. Cazul cel mai bun și cel mai indicat de medicii veterinari este să le oferiți iarba mâței o dată pe săptămână.
 

Îi pot oferi și planta în sine și jucării cu iarba mâței?



Dacă îi oferiți de toate pisicii voastre în același timp, aceasta va fi supraexpusă mirosului, iar reacțiile din organism ar putea deveni mai pronunțate. S-ar putea ca pisica voastră să devină prea activă ori prea letargică. Ideal ar fi să îi oferiți ori una, ori alta, însă nu amblele împreună și, așa cum am menționat mai sus, nu foarte des.
 

Este util spray-ul cu iarba mâței?



Spray-ul cu iarba mâței este o variantă extrem de utilă în cazul în care doriți să faceți pisica să fie atrasă de anumite obiecte din casă. Spre exemplu, dacă ați cumpărat un pilon pentru ascuțitul unghiilor pentru ca felina să nu și le mai ascută pe canapeaua cea nouă, puteți să pulverizați unul-doi pufi de spray cu iarba mâței pe acesta și să apropiați pisica de el, pentru ca aceasta să simtă aroma. În acest fel, aceasta nu doar că se va îndrăgosti de obiectul pe care ați aplicat spray-ul, însă va uita complet de canapeaua voastră. Mai mult decât atât, dacă ați achiziționat un pătuț pentru pisici și ale voastre îl ignoră complet, nu faceți retur, ci pulverizați puțin spray cu iarba mâței pe el și veți observa cum vor începe să îl folosească.


produse pisici online


Aveți și alte întrebări despre iarba mâței? Vă stăm la dispoziție cu mare drag! 

FourPaws - magazin online cu hrană și accesorii pentru pisici și alte animale

 

Suport clienti 9.00 - 17.00

0747693646 contact@fourpaws.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!