Hematomul auricular la animale - ce este și cum apare?

Hematomul auricular la animale - ce este și cum apare?
Atât pisicile, cât și câinii pot avea hematoame ale urechii. Un hematom al urechii (hematom auricular) înseamnă că vârful (clapa) urechii unei pisici sau al unui câine se umple cu lichid. Seamănă oarecum cu un balon cu apă. Lichidul acesta din pavilionul urechii este în mare parte format din sânge.

În cele mai multe cazuri, este necesară intervenția chirurgicală la urechea afectată a animalului pentru a corecta hematomul. Un medic veterinar va face o incizie lungă de-a lungul urechii pentru a scăpa de tot acel lichid și de sângele care se acumulează acolo. Apoi, se aplică suturi locale. Vindecarea completă a urechii durează destul de mult. 

În unele cazuri, dacă punga de lichid are dimensiuni reduse, poate fi corectată prin medicație bazată pe steroizi. Dacă acesta este cazul animalului tău, atunci poți considera că este un norocos. 


Cum apare hematomul auricular la animale?


Multe animale fac hematoame secundare unei infecții a urechii. Aceasta este cauza principală pentru care apar hematoamele auriculare la animale. Scuturând capul din cauza disconfortului provocat de infecție, vasele cu sânge din ureche se sparg, iar fluidul acesta conținând sânge este depozitat în pavilionul urechii. Infestările cronice cu paraziți în ureche, zgârierea urechilor și scuturatul din cap - toate acestea pot conduce la hematom auricular. Această afecțiune este mai frecventă la câini decât la pisici. 

O altă cauză a unui hematom al urechii la animalele de companie este traumatismul la nivelul patului urechii. Certurile și bătăile cu un alt animal de companie pot conduce la zgârieturi și mușcături ale urechii. Astfel, se perforează un vas de sânge în clapa urechii și apare un hematom.


hematom ureche caini
Hematom auricular la câine
 

Urechile animalului după operația de hematom auricular


Dacă animalul tău de companie are o intervenție chirurgicală pentru a corecta un hematom, urechile sale vor fi încrețite și ridate pentru tot restul vieții. Acest lucru se numește în mod popular „urechi de conopidă” din cauza formei pe care o capătă urechile operate. Acest efect post-operatoriu nu afectează în niciun fel calitatea vieții unui câine sau unei pisici, ci este o situație care ține doar de aspectul fizic al animalului.

Clapele urechilor se simt, de asemenea, foarte dure, chiar și după ce s-au vindecat complet după intervenția chirurgicală. Acest lucru este normal și este cauzat de întregul țesut cicatricial care a rămas după operație. La fel, nu impactează cu nimic viața animalului. 


hematom auricular pisica
Hematom auricular la pisică
 

Prevenirea hematomului auricular la animalele de companie


Puteți preveni un hematom al urechii la animalele voastre de companie prin menținerea unei sănătăți bune a urechii. Pentru câini, curățarea regulată a urechilor o dată la două săptămâni este un obicei dezirabil. Este posibil ca pisicile să nu aibă nevoie să le curățați urechile la fel de des, dar ar trebui să aruncați o privire acolo din când în când.

Spune-i medicului veterinar dacă vezi animalul scărpinându-și urechile sau clătinând din cap. Ar putea fi un semn al unei infecții a urechii sau al acarienilor urechii care să conducă la hematom. Un hematom auricular depistat din timp are șanse mai mari de vindecare doar cu ajutorul medicației. 

De asemenea, un stil de viață sănătos este benefic pentru dezvoltarea și evoluția animalului tău per ansamblu. Oferă-i întotdeauna cea mai calitativă hrană pentru animale și bucurați-vă de aventuri împreună! 




 

Suport clienti 9.00 - 17.00

0747693646 contact@fourpaws.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!