De ce câinele nu mai mănâncă?

De ce câinele nu mai mănâncă?
Schimbarea apetitului la câini nu este neobișnuită și nici nu trebuie să te îngrijoreze. Totuși, dacă patrupedul nu mai mănâncă deloc, cu siguranță este o problemă. Înțelegând de ce nu vrea sau nu mai poate să mănânce, poți să iei măsuri și să te asiguri că prietenul tău patruped își revine în cel mai scurt timp posibil. Așadar, de ce câinele nu mai mănâncă? Află din acest articol marca FourPaws!
 

Schimbarea apetitului la câini


Câinele tău va trece prin anumite etape din viața sa în care i se va schimba apetitul. Nimic de îngrijorat! În funcție de vârstă, de nivelul de activitate fizică, de starea de sănătate fizică și emoțională, va mânca mai mult sau mai puțin decât de obicei. De exemplu, un cățeluș hiperactiv va mânca mai mult decât un câine senior care nu se mișcă prea mult. În timpul perioadei de gestație, vei constata un apetit extrem de crescut, care se va stabiliza când cățeaua nu va mai alăpta. La fel, un câine plictisit va mânca mai puțin decât în perioadele sale de activitate susținută. Toate aceste schimbări sunt absolut normale.
Când trebuie să te îngrijorezi? Când aceste schimbări de apetit la câine sunt bruște și foarte accentuate. 

Schimbarea apetitului la caini
 

De ce câinele nu mai mănâncă?



Motivele pentru care un câine nu se mai hrănește pot fi multe și legate atât de sănătatea fizică, cât și de cea emoțională. Iată cele mai frecvente motive pentru care câinele nu mai mănâncă:
  • dureri în gură sau la dinți - dacă animalul are gingiile inflamate, dacă și-a mușcat limba, dacă are o rană în gură, dacă are dinți lipsă sau deteriorați, mâncatul va fi dificil și dureros și acest lucru îl va împiedica să se hrănească în mod corespunzător. 
  • vaccinare - unele vaccinuri pot avea ca efect advers pierderea poftei de mâncare pentru o zi sau două, dar apoi câinele își va reveni fără probleme.
  • tratamente - unele tratamente pot avea ca efect advers amețeala și pierderea poftei de mâncare, însa aceste probleme vor dispărea o dată cu terminarea tratamentului.
  • schimbări de mediu - o nouă casă, un nou membru al familiei sau pur și simplu schimbarea bolului de mâncare sau a locului său pot produce schimbări de dispoziție ale câinelui care se traduc în pierderea temporară a apetitului.
  • schimbări ale alimentației - ca și oamenii, câinii au preferințe alimentare, așa că dacă îi schimbi mâncarea și lui nu îi place noul sortiment, pur și simplu va refuza să mănânce. De aceea, îți recomandăm hrană pentru câini de cea mai bună calitate marca Club4Paws! De nerefuzat!
  • hrana pentru câini deschisă de prea mult timp - dacă prietenul tău patruped este foarte alintat, poate refuza să mănânce hrana uscată din sacii deschiși de prea mult timp. De aceea, adaptează cantitatea cumpărată la porțiile câinelui tău, pentru a te asigura că nu îi dai mâncare din sacul deschis acum prea mult timp!
  • stresul - ca și la oameni, stresul îl poate face pe câine să își piardă pofta de mâncare: apariția sau dispariția unui membru al familiei, schimbarea programului de lucru al stăpânilor, zgomotele intense pe perioade lungi etc. 
  • supra-alimentarea - uneori, un câine refuză să mănânce pentru o zi sau două deoarece pur și simplu a mâncat prea mult în ultima vreme, iar organismul său trebuie să ia o pauză de la digerare.
  • bolul necurățat - resturile alimentare de la masa precedentă rămase pe bol pot afecta gustul și mirosul următoarelor mese, iar câinele va refuza să mănânce. De aceea, asigură-te că îi curăți bolul cu mâncare după fiecare masă. Bineînțeles, trebuie să îl clătești bine, pentru a nu rămâne urme de detergent pe el.
  • manipulare - câinele tău știe foarte bine că dacă nu mănâncă ce îi dai acum, mai târziu îi vei da ceva mai bun și mai gustos.
  • boli fizice - cancerul, problemele la rinichi sau la ficat sau bolile digestive cauzează pierderea apetitului. Trebuie identificate și tratate corespunzător la medicul veterinar.

De ce cainele nu mananca?
 

Cum îi crești apetitul câinelui?


Iată câteva sfaturi:
  • nu îi da gustări și recompense între mese, pentru a fi cu adevărat flămând atunci când îl hrănești;
  • lasă-l să facă mai multă mișcare în aer liber;
  • oferă-i mâncarea pentru câini despre care știi că îi place cel mai mult;
  • adaugă un pic de supă de pui sau vită (fierte fără sare) peste mâncarea uscată pentru a nu-i provoca răni în gură;
  • încălzește pentru doar 5 sau 10 secunde mâncarea umedă pentru câini în cuptorul cu microunde pentru a nu fi prea rece și pentru a împrăștia mirosul de nerefuzat;
  • încearcă să îi diminuezi factorii de stres de acasă.

Cum ii cresti apetitul cainelui?


Nu este nimic de îngrijorat dacă patrupedul tău preferat își pierde apetitul pentru câteva zile. Totuși, dacă această perioadă se prelungește, este timpul să consulți medicul veterinar. Noi, echipa FourPaws, îți punem la dispoziție mâncare pentru câini variată și potrivită pentru gusturile celor mai răsfățați patrupezi!

hrana pentru caini



 

Suport clienti 9.00 - 17.00

0747693646 contact@fourpaws.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!