De cele mai multe ori, în cazul iubitorilor de animale, dinamica unui cuplu este cam aceasta: după ce v-ați cunoscut îndeajuns de bine, ați decis să locuiți împreună. Următorul pas firesc este să vă luați un animal de companie, dacă acesta este ceea ce vă doriți amândoi. În acest moment, animăluțul adoptat va fi practic, copilul vostru. El va percepe acest lucru și se va purta de parcă ați fi părinții lui. Va primi grija voastră, va primi afecțiunea voastră și va înțelege cât de important este el pentru voi doi. Ce faceți, totuși, atunci când apare un bebeluș în peisaj și trebuie să vă împărțiți atenția în două? Cum le faceți cunoștință și cum vă ajutați animăluțul să nu sufere de gelozie? Despre acest proces am hotărât să vă vorbim astăzi.
Cum faci cunoștință animalului de companie cu bebe?
Vom împărți acest articol în trei mari pași, pentru a vă ajuta în cele trei etape pe care le prezintă venirea unui bebeluș într-o familie cu animale de companie.
-
Înainte de venirea bebelușului
Nu doar venirea bebelușului, dar și orice tip de schimbare a rutinei zilnice vor provoca anxietate animăluțului, motiv pentru care este indicat să încercați să îl obișnuiți deja pe animăluț cu rutina ce va avea loc o dată cu venirea copilului pe lume.
În acest sens, puteți încerca să faceți schimbările de program una câte una, pentru a nu produce un șoc animăluțului. De asemenea, puteți începe deja să îl familiarizați cu lucrurile bebelușului, cum ar fi mirosul scutecelor, pătuțul celui mic, căruciorul și chiar hăinuțele. Încercați să îl familiarizați și cu sunetele de bebeluș, inclusiv plânsetul, pentru că poluarea fonică este un factor imens de stres în viața unui animăluț. Dacă este bine pregătit atunci când va veni bebelușul, plânsetele, gângurelile sau orice alte sunete nu vor fi un șoc pentru prietenul vostru blănos.
De asemenea, pentru că bebelușul va invada toată casa, găsiți un loc care să fie special al animăluțului, în cazul în care acesta se va simți copleșit și va simți nevoia să se ascundă. Dacă blănosul are locul lui de siguranță, va merge acolo și va elimina stresul adunat după un episod de plâns al bebelușului. Nu-ți face griji, va reveni cu forțe proaspete, atunci când se simte pregătit.
-
Întâlnirea dintre bebeluș și animalele de companie
Cât timp mama este încă în spital cu cel mic, un membru al familiei ar trebui să aducă acasă niște obiecte vestimentare pe care le-a purtat deja bebelușul și să le ofere spre adulmecare animăluțelor. În acest mod, atunci când aduceți bebelușul acasă, animalul va fi deja familiarizat cu mirosul și nu va mai reprezenta un șoc pentru el.
Primele întâlniri dintre cei doi trebuie să fie neapărat intermediate de adulți: un adult să țină bebelușul în brațe, în timp ce altul să țină animăluțul în brațe. Dacă aveți un cățel, îl puteți ține în lesă. Invitați animăluțul să se apropie, însă nu îl forțați, ci lăsați-l să vină în ritmul lui propriu. Animalele sunt caracterizate de o curiozitate puternică și puteți fi siguri că va veni atunci când va fi pregătit.
Observați întotdeauna reacțiile animăluțului la sunetele bebelușului. Niciodată nu îi lăsați nesupravegheați înainte să fiți 100% siguri de reacțiile blănosului.
-
Pașii de după, pentru o frumoasă prietenie
Animăluțul va experimenta sentimente de gelozie dacă nu i se oferă atenție atunci când este bebelușul în preajmă și va începe să îl asocieze pe cel mic cu un inamic. Încercați să oferiți la fel de multă atenție ambilor, astfel încât animalul să nu se simtă amenințat și lăsat pe dinafară.
Atunci când vrea să se joace și ia, din greșeală, o jucărie de-a copilului în loc de jucăriile sale, nu îl certați, ci oferiți-i la schimb jucăria proprie. Aveți în vedere faptul că jucăriile pentru animale și cele pentru bebeluși sunt foarte asemănătoare și ar putea fi o simplă greșeală. La fel ca înainte de venirea bebelușului, trebuie să aveți grijă, o dată cu înaintarea în vârstă a copilului, să obișnuiți și animăluțul cu noile obiceiuri, încet-încet.
De foarte mare ajutor în acest proces este și oferirea de recompense animăluțului. În această perioadă, puteți să încercați să oferiți mai des recompensele preferate, pentru a asocia prezența bebelușului cu ceva pozitiv în viața sa. Vă invităm să studiați ofertele de recompense pentru animale pe care vi le punem la dispoziție pe site-ul nostru și să le alegeți pe cele care i se potrivesc cel mai mult patrupedului vostru.
Surse foto: todaysparent.com, aks.org