Ce faci dacă câinele tău este înțepat de o albină?

Ce faci dacă câinele tău este înțepat de o albină?
Oricât de curioși ar putea fi câinii care explorează spațiul în aer liber, ei de fapt nu sunt înțepați de albine atât de des pe cât ați putea crede. Dar atunci când chiar sunt înțepați, acest lucru poate fi înfricoșător, dureros și chiar periculos, în funcție de modul în care reacționează câinele tău. Ce faci dacă câinele tău este înțepat de o albină? Află totul din acest articol marca FourPaws!
 

Ce faci dacă câinele tău este înțepat de o albină?



Dacă câinele dvs. are o întâlnire nedorită cu o albină, suntem aici pentru a vă ajuta. Aflați în continuare cum să identificați simptomele unei înțepături de albină la câine, tratamentele pe care le puteți face acasă și când trebuie să vă sunați medicul veterinar. Să începem însă prin a vedea cum putem preveni înțepăturile de albină la câini!
 

Cum putem preveni înțepăturile de albină la câini?


Câinele tău este susceptibil să întâlnească albine în timpul primăverii și verii, atunci când albinele colectează polen și nectar din florile de sezon. Aceleași flori pe care câinele tău va vrea să le miroasă, să le rupă, să le examineze de aproape.

Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să evitați să ieșiți în aer liber cu câinele. Nicidecum. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce probabilitatea unei înțepături de albină la câini:
  • Țineți câinele departe de stupii de albine. Un stup cu mult bâzâit, cu miros dulce, poate fi fascinant pentru un câine (care este o creatură curioasă prin natură). Controlați-i acest impuls și nu îl lăsați să se apropie de vreun stup.
  • Evitați zonele cu foarte multe flori. Albinele sunt atrase de flori, așa că cel mai bine evitați aceste câmpuri cât mai mult posibil.
  • Purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă când faceți drumeții. Albinele văd culorile mai închise ca pe o amenințare.
  • Țineți câinele în lesă când ieșiți la plimbare sau în drumeții. Astfel, îl veți putea împiedica să se năpustească peste un stup.
  • Petreceți timp cu câinele afară când albinele sunt mai puțin active, adică dimineața devreme și după lăsarea întunericului.
  • Utilizați oțet diluat cu apă ca repulsiv natural pentru albine. Dacă stropiți câinele cu un astfel de amestec, câinele va scăpa de mirosurile nedorite din blană, iar ca bonus albinele vor fi alungate din jurul lui.
  • Aplicați spray-uri speciale pentru câini cu efect anti-insecte. Atenție, nu este sigur să folosiți spray-uri anti-insecte create pentru oameni pe câine!
 

Cum îți dai seama dacă câinele tău a fost înțepat de o albină?



Dacă bănuiți că o albină v-a înțepat câinele, primul lucru de făcut este să verificați dacă există o înțepătură vizibilă, deși este posibil să nu puteți găsi locul exact al înțepăturii. Dacă înțepătura a avut loc într-o zonă cu blană de pe corpul câinelui, este posibil să nu existe indicatori aparenti.

Alteori, câinele se poate linge sau poate chiar să muște locul înțepăturii, astfel încît îl veți identifica mai ușor. Dacă înțepătura a avut loc pe un membru, va șchiopăta și astfel veți ști unde să vă uitați mai exact.

Majoritatea înțepăturilor de albine arată ca niște zone mici, roșii, umflate. Aceste zone pot fi calde la atingere și sunt adesea dureroase pentru animalul de companie. Dacă dați blana la o parte și vedeți o astfel de zonă, este clar: câinele a fost înțepat de o albină!

 

Ce să faci dacă câinele tău este înțepat de o albină?



Uneori, înțepăturile de albine sunt inevitabile. De aceea, este important să știți cum să procedați într-un astfel de caz. Va trebui să determinați dacă înțepătura este suficient de ușoară pentru a fi tratată acasă sau dacă câinele dvs. necesită o vizită la veterinar.


intepatura de albina la caine

 

Ce este o urgență  și ce nu este în cazul unei înțepături de albină la câine?



O vizită la veterinar este justificată în următoarele cazuri:
  • Dacă o albină vă înțeapă câinele pe nas, lângă ochi, în ureche, în gură sau aproape de rect. Veți dori ca medicul veterinar să verifice dacă totul este în regulă.
  • Înțepături multiple. Mai mult de o înțepătură ar putea determina câinele dumneavoastră să aibă o reacție alergică mai severă, deoarece va exista mai mult venin în sistemul său.
Unii câini sunt foarte alergici la înțepăturile de albine și o singură înțepătură poate declanșa o reacție. Reacțiile alergice apar de obicei în 20 de minute de la înțepătură, dar pot fi întârziate, așa că monitorizarea atentă este esențială. Reacțiile severe, inclusiv anafilaxia, pot fi fatale, așa că trebuie să acționați rapid.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, așa că este important să știți la ce să fiți atenți și cum să le gestionați pe fiecare.


Simptomele unei reacții alergice ușoare


Unii câini au o reacție alergică la veninul albinelor foarte ușoară. Aceste simptome pot fi tratate acasă. Simptomele apar chiar la locul înțepăturii. Zona respectivă poate fi:
  • Umflată
  • Caldă la atingere
  • Roșie
  • Cu mâncărimi
  • Dureroasă


Simptomele unei reacții alergice moderate


Alți câini pot reacționa puțin mai serios. Acest tip de reacție necesită un apel la medicul veterinar, o monitorizare atentă și o îngrijire suplimentară, dar de obicei nu implică o vizită la medicul veterinar. O reacție moderată poate include:
  • Umflare continuă a locului înțepăturii, umflare care se poate răspândi
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie


Simptomele unei reacții alergice severe


O reacție alergică severă la veninul de albină este mai probabilă dacă câinele dumneavoastră are o alergie la albine sau suferă mai multe înțepături în același timp.

Dacă câinele dumneavoastră are o reacție severă, acesta necesită asistență medicală imediată, deoarece simptomele îi pot pune viața în pericol. Mergeți cu câinele la medicul veterinar curent sau la o clinică veterinară de urgență. O reacție severă poate include:
  • Umflare în jurul capului și gâtului care îngreunează respirația
  • Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, potențial cauzate de umflarea căilor respiratorii
  • Salivarea excesivă care indică faptul că gâtul câinelui tău se umflă și că are probleme la înghițire
  • Agitație ca rezultat al durerii, mâncărimii sau problemelor de respirație
  • Vărsături sau diaree
  • Amețeli sau dezorientare, un semn că animalul poate avea o reacție potențial periculoasă
  • Convulsii
  • Urticarie oriunde pe corp

sfaturi caine intepat de albina
 

Ce se întâmplă la veterinar cu câinele înțepat de albină?


Dacă este necesar să vă duceți câinele la veterinar, vă puteți aștepta la o acțiune rapidă din partea medicului. Echipa medicală poate chiar să vă bată câinele în spate pentru a începe tratamentul dacă câinele dumneavoastră are probleme cu respirația. Acest lucru este perfect normal.

Medicul veterinar va efectua o examinare amănunțită care va începe probabil cu o injecție profilactică cu Benadryl. Odată ce câinele dvs. este stabil, personalul medical îi va administra fluide intra-venos și steroizi. Medicul veterinar vă poate recomanda să lăsați câinele acolo peste noapte. Uneori, este necesară o monitorizare atentă până când câinele dvs. își revine complet.
 


Ce poți face acasă cu câinele înțepat de albină?


Dacă nu este cazul să mergeți la medicul veterinar, există mai multe lucruri pe care le puteți face acasă pentru a vă ajuta câinele să se simtă mai bine și pentru a reduce durerea și umflarea care însoțesc adesea o înțepătură de albină. Echipa FourPaws.ro recomandă următoarele:
  • Găsiți înțepătura și îndepărtați acul. Răzuirea unui card de credit peste zonă este cea mai bună modalitate de a face acest lucru. Pensetele pot înrăutăți lucrurile prin stoarcerea suplimentară a veninului în înțepătură.
  • Calmați zona. Aplicați o pastă groasă formată din bicarbonat de sodiu și apă pe locul înțepăturii.
  • Minimizați umflarea. Aplicarea unei pungi de gheață în zonă reduce umflarea și ameliorează disconfortul și durerea.
  • Consultați medicul veterinar. Un antihistaminic oral poate minimiza reacția și poate reduce mâncărimea, dar asigurați-vă că discutați mai întâi cu medicul veterinar.
  • Împiedicați câinele să zgârie zona. Scărpinatul înțepăturii poate înrăutăți lucrurile, întârziind vindecarea și provocând infecție.
  • Oferiți câinelui apă proaspătă și cantități mici de mâncare. Poate fi necesar să îi umeziți mâncarea uscată pentru câini pentru a facilita procesul de hrănire în aceste momente.
Sperăm să vă folosească aceste sfaturi! 

Suport clienti 9.00 - 17.00

0747693646 contact@fourpaws.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!