Boli de tiroidă la animalele de companie - hipertiroidia și hipotiroidia

Boli de tiroidă la animalele de companie - hipertiroidia și hipotiroidia
Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt afecțiuni comune la câini și pisici. Pisicile tind să dezvolte mai des hipertiroidism, în timp ce câinii cel mai des suferă de hipotiroidism. Află totul despre bolile de tiroidă la animalele de companie din acest articol marca FourPaws! 
 

Hipotiroidie și hipertiroidie la animalele de companie



Totuși, ce este tiroida? Aceasta este o glandă endocrină prezentă atât la oameni, cât și la animalele de companie precum câinii și pisicile. Rolul tiroidei este de a controla procesul de consumare a energiei de către organism, de a controla cât de rapid "lucrează" organismul și de a ține sub control reacția corpului la acțiunea hormonilor. 

Să analizăm bolile de tiroidă la câini și pisici!
 

Hipotiroidismul la câini



Dacă un câine este diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că organismul său nu produce suficient hormon tiroidian. Acest lucru înseamnă un metabolism drastic încetinit și obezitate în cele mai multe cazuri. De asemenea, pot fi afectate pielea și blana patrupedului.


hipotiroidie caine


Această boală debutează de regulă în jurul vârstei de 5-6 ani. Este nevoie de o simplă analiză de sânge pentru diagnosticare - analiza T4 sau FT4 pentru câini. 

Se poate trata hipotiroidia la câini? Da, este ușor de ținut sub control cu ajutorul anumitor suplimente alimentare pentru tiroidă. Câinele va trebui să ia aceste pastile o dată sau de două ori pe zi pentru tot restul vieții sale. Boala nu se va vindeca niciodată, însă va putea fi ținută sub control în acest mod. Aceste pastiluțe au un gust plăcut, astfel încât patrupedul să le accepte fără probleme.

Atenție la supradozajul acestor suplimente! Cel puțin o dată pe an, câinele trebuie să parcurgă testele medicale pentru a ajusta doza de levotiroxină în conformitate cu nevoile sale. Dacă va consuma în exces aceste pastiluțe, boala se va muta în zona de hipertiroidie sau cancer de tiroidă (boli foarte rare la câini).
 

Hipertiroidismul la pisici



Hipertiroidismul înseamnă că glanda tiroidă produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Cum se manifestă această boală la pisicuțe? Ei bine, pisica va avea un apetit exagerat, extem de dezvoltat, însă în același timp va pierde semnificativ în greutate. Va urina foarte des, va bea foarte multă apă, iar blănița și pielea vor avea un aspect bolnăvicios.


hipertiroidie pisica


De obicei, această boală apare la pisicile senioare, de peste 10 ani. Analiza pe baza căreia se pune diagnosticul este aceeași ca la câini - T4 sau FT4. 

Tratamentul constă în administrarea zilnică de metimetazol pastile sau gel aplicat în ureche ori pe piele. Există și o tehnică modernă și ceva mai costisitoare și anume terapia radioactivă cu iod. Aceasta din urmă vindecă pisica definitiv, eliminând necesitatea de a-i administra medicație zilnic pentru tot restul vieții. 

Cazurile de hipotiroidie la pisici sunt rare și sunt ușor de ținut sub control cu levotiroxină.

 

Hrană sănătoasă pentru animalele de companie - FourPaws.ro




Noi ne dorim ca toate animăluțele din lume să fie sănătoase și să nu sufere. De aceea, le punem la dispoziție cea mai sănătoasă hrană pentru câini și pisici, la cele mai prietenoase prețuri! Te invităm pe site-ul nostru pentru a vedea ofertele!

 

Suport clienti 9.00 - 17.00

0747693646 contact@fourpaws.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!