Atunci când ne asumăm responsabilitatea unui animal de companie, trebuie să ne-o asumăm până la capăt. Acest lucru presupune toate aspectele care fac un animal de companie să fie o ființă vie. Ne ocupăm de sănătatea sa internă, de la alimentație la vaccinuri, de la paraziți la digestie. Însă există un aspect de care trebuie, de asemenea, să ne ocupăm. Animalele îmblănite își schimbă blana, pregătindu-se pentru anotimpul cald sau pentru cel rece. Atunci când avem grijă de blănița lor, trebuie să avem grijă și la aspectele legate de mediu și de temperaturi. Acest lucru se datorează faptului că fiecare anotimp necesită alte metode de îngrijire. Cum ne apropiem deja cu pași rapizi de anotimpul rece, haideți să vedem cum trebuie să vă pregătiți blănosul pentru iarnă.
Perierea sa regulată
Acest proces este absolut necesar pentru că menține casa curată, însă are și alte beneficii. Perierea regulată a blănosului ajută blana acestuia să nu se încâlcească. Mai mult decât atât, în timpul năpârlirii, pielea sa are nevoie să respire, ceea ce se întâmplă în timpul periajului.
Deși nu trebuie exagerat, este recomandat să faceți băiță animăluțului, pentru a-l ajuta să obțină o blană sănătoasă. Folosirea balsamului pentru animale este recomandată, la fel ca cea a balsamului pentru păr uman. Atenție și la tipul de șapon pe care îl alegeți, să fie destinat speciei de animăluț pe care o dețineți.
Tăierea unghiilor
Animalele necesită, la fel ca oamenii, să li se scurteze regulat unghiile. Dacă nu știți cum se face, ori dacă nu puteți, puteți apela la medicul veterinar. La căței, de cele mai multe ori, acestea se tocesc pe asfalt însă, în caz contrar, puteți folosi o ghilotină special destinată. La pisici, există clești pentru unghii, special destinați acestora.
Este indicat să aveți grijă și la unghiuțele care se exfoliază și să nu trageți de ele. Unghiuțele care se exfoliază se vor desprinde singure la momentul oportun. Dacă remarcați ceva în neregulă la unghiile animăluțului vostru, contactați medicul veterinar și mergeți la control.
Îngrijirea blăniței animalului de companie
Deși la pisici este mai puțin întâlnită această situație, la căței există riscul ca blănița să acopere ochii. Acest lucru trebuie evitat sub orice formă, căci poate provoca probleme de vedere, iritații și alte complicații.
Așadar, înainte de anotimpul rece, dar și înainte de cel cald, este recomandat să le oferim o tunsoare nouă. Astfel îi vom proteja de orice fel de problemă pe care ar putea-o cauza părul care intră în ochi. Există pe piața veterinară o gamă largă de produse pentru curățarea ochilor, astfel încât să îi menținem mereu curați. La recomandarea medicului veterinar, în funcție de problemuțele fiecărui animăluț, puteți folosi o astfel de soluție. În acest fel, veți asigura o bună și îndelungată funcționare a ochilor animăluțului vostru.
În ceea ce privește urechile blănosului, acestea sunt deseori adăpostul multor bacterii. Din cauza prafului, a vântului și a curentului din casă, urechile vor secreta constant ceară, ca și la oameni. Depunerile de astfel de substanțe, amestecate cu praf sau murdărie vor duce la infecții și alte afecțiuni. Este indicat să ducem periodic animalul la veterinar, pentru a evita astfel de complicații. În acest mod îl vom menține sănătos, și vom preveni multe probleme chiar de dinainte să apară. Există soluții pentru curățarea urechilor, care dizolvă ceara și care sunt indicate pentru menținerea curată a urechilor. Vă puteți întreba medicul veterinar care este cea mai recomandată pentru animăluțul vostru. Medicul veterinar vă va indica una care se va potrivi cu pielea și cu necesitățile patrupedului vostru.
Nu uitați de protecția lăbuțelor
Protecția lăbuțelor este necesară în special la căței, însă poate fi utilă și la pisicile care stau pe afară. Această protecție constă în creme speciale pentru fiecare specie în parte, care vor preveni crăpăturile pe lăbuțe. Asfaltul rece, zăpada, dar și pământul ud și rece pot afecta grav pielea de pe lăbuțe.
Hăinuțe speciale pentru sezonul rece
Multă lume consideră că hăinuțele pentru animale sunt un moft. Cu toate acestea, animalele din epoca noastră nu prezintă o blană care să le apere de frig. Blana animalelor a evoluat pentru a-i proteja de călduri excesive.
Așadar, dacă animăluțul vostru va petrece timp pe afară iarna asta, puteți să luați în calcul o hăinuță. În funcție de specie, de rasă și de talie, medicul veterinar vă va recomanda o hăinuță care să îl protejeze pe patruped de frig.
Hrană calitativă pentru un sistem imunitar puternic
Nu în ultimul rând, ar trebui să vă asigurați că animăluțul vostru drag este bine și corect hrănit, pentru ca sistemul său imunitar să lupte la capacitate maximă împotriva virușilor.Noi, la FourPaws, iubim animalele cu adevărat și, de aceea, le oferim cea mai sănătoasă hrană pentru sistemul imunitar al câinilor și pisicilor. Hai pe site să vezi ofertele!