Boala Chagas la câini - diagnosticare, tratament și prevenție
Parazitul supranumit "insecta vampir" sau "insecta care sărută" face parte din familia Triatominae. El este responsabilul pentru boala Chagas la câini. Îngrijorător este faptul că acest parazit prezintă un risc și pentru oameni, nu doar pentru animale.
Acești paraziți se ascund prin curte sau chiar prin casă, deseori în saltea sau prin scheletul patului, iar noaptea ies și se hranesc. Ei sug sângele în special din zona gurii și nasului victimei, de aceea sunt numiți "insecte care sărută" sau "insecte vampir".
Iată cum arată această insectă-parazit:
Aceste insecte sunt purtătoare ale virusului numit Trypanosoma cruzi. Ele transmit virusul gazdei umane sau animale în timp ce se hrănesc (ori câinele poate mânca aceste insecte și astfel se infectează). Ce face mai exact acest virus când ajunge în corpul gazdei? Citește în continuare!
Diagnosticarea bolii Chagas la câini
Boala Chagas la câini înseamnă, practic, că celulele virusului se atașează de țesuturile din corpul gazdei, în special de țesutul inimii. Așadar, provoacă probleme cardiace la câini. O altă zonă preferată este cea a creierului, creând câinelui probleme neurologice.
Simtomele bolii Chagas la câini sunt în general similare cu cele ale bolilor cardiace. O analiză amănunțită a câinelui va duce la un diagnostic diferențial specific.
Tratarea și prevenția bolii Chagas la câini
Șansele de vindecare după infestare sunt destul de reduse. Ele cresc cu cât parazitul este descoperit și diagnosticat mai devreme. În general, boala Chagas poate fi ținută sub control cu ajutorul medicației, însă șansele de vindecare completă sunt mici. Cei mai mulți câini rămân cu inima afectată în urma infestării și vor necesita tratament de susținere cardiacă pentru tot restul vieții lor.
Este important să știm că aceste insecte trăiesc acolo unde există lemn învechit și grămezi de paie. Așadar, dacă îndepărtezi aceste elemente, reduci riscul infestării cu acești gândaci. De asemenea, pentru prevenție este important să reținem și că aceste insecte se hrănesc noaptea. Așadar, dacă stai la casă și decizi să aduci câinele să doarmă înăuntru noaptea, reduci șansele infestării.
Boala Chagas poate exista și la oameni, fiind transmisă de același gândac. Vestea bună este că prezența acestei insecte și, implicit, a acestei boli în România este foarte redusă momentan. Această insectă este originară de pe continentul american și, deocamdată, în Europa nu ajunge în număr semnificativ.
În principiu, nu ai de ce să îți faci griji, însă dacă descoperi prin casă un gândac asemănător cu cel din imaginea de mai sus, este vital să faci o dezinsecție generală. De asemenea, dacă animalul tău dă semne de boală, mergi de urgență cu el la veterinar.
Întotdeauna, cea mai bună modalitate de prevenție a bolilor este hrana care crește imunitatea câinilor. O găsești într-o varietate largă la FourPaws.ro!